породи:
линкове:
   Създадена е в Дания чрез сложно възпроизводително кръстосване на местното фюнейско говедо.Важна роля са изиграли Англерското говедо, а за подобряване на телесните форми и на месните качества - млечният Шортхорн.Породата Червено датско е сравнително нова.При създаването и са приложени нови методи на развъдна работа.
  Червеното датско е от млечно-месен тип.То е сравнително едро животно.Кравите тежат 600-650кг.,а биците 1000-1300кг.Животните се отличават с дълго,дълбоко и широко тяло.Гърдите са дълбоки и широки,с широки междуребрени разстояния.Крупата е дълга,широка,права и добре замускулена.Вимето е голямо,обемисто,с жлезиста структура,но не достатъчно коремно.Цветът на космената покривка е червено-кафяв.Червеното датско е твърде скорозряло.
Мъжките телета при интензивно угояване имат висок среден денонощен прираст - 1000-1200гр. и имат високачествено месо с висок кланичен рандеман.Млечността е висока 4000-4500кг. с 4,1-4,2%масленост.
Червено датско(Danish Red)
Червено датско(Danish Red)
Червено датско(Danish Red)
·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.