породи:
ПОРОДИ КОЗИ(Capra)

Козите са преди всичко животни за личното стопанство.Храненето им са много по леки в сравнение с говедата и овцете.Подобно на овцете те използват добре пасищата.Поради голямата си подвижност и устойчивост,могат да пасат по-стръмни  и каменисти склонове на планините,където другите животни не могат.Те са много издръжливи, правят големи преходи и използват най-оскъдните пасища,изобщо  оползотворяват по най-добрия начин грубите фуражи.Установено е,че козите използват за храна над 450 вида растения,в това число и много плевели.

Млечността на козите  се движи от 250 до 600л.за лактационен период.При някои породи и селекционни стада тя е по-висока.Отделни индивиди дават над 2000л. мляко.Козето мляко е много близко по състав до кравето,смята се за много ценно и диетично.
Освен за мляко козите се използват и за месо.Яретата които не са предназначени за разплод, се колят на 1,5месечна възраст.Месото им е диетично и вкусно,защото е по-бедно на мазнини,отколкото на агнетата и телетата.Месото на възрастните животни се използва за приготвяне на пастърма.
Плодовитоста на козите е много добра.Обикновено се раждат по две,а понякога и по три ярета.
Родоначалници на съвременните одомашнени кози са дивите кози.
Съвременните породи кози са четири продуктивни типа:за мляко,за вълна,за пух и общоползувателни.
Дива коза
Кози от типа за мляко

Към този тип се отнасят всички европейски,северноафрикански и средиземноморски и англонубийската.На първо място по млечност са швейцарските кози.Те са оказали най-голямо влияние за създаване на високомлечните породи в различните страни на света.
Породи кози за вълна

От тези породи се получава еднородна вълна,която се отличава с копринен блясък,с нежност от 56-то - 50-то до 46-то - 44-то качество и с дължина 18-22см.
Породи кози за пух

Характерна особенност на тези кози са нежните влакна-пух.Дебелината на пуховите влакна варира от 10 до 23мм.Те са по-леки и фини от мериносовите влакна и се отличават с изключително ниска топлопроводност.
Местни кози

Срещат се в цялата страна,но се развъждат главно в полупланинските и планински райони.В по-голямата си част, те са примитивни и не са специализирани в своята продуктивност.Отглеждат се главно за мляко и месо.
Средната жива маса на козите-майки е 48,0кг.,а на пръчовете 85,5кг.В зависимост от условията на хранене и отглеждане млечността на местните кози варира в широки граници-182 до 793л. с масленост от 2,86% до 5,16%.Средната млечност за 230-250дневна лактация е 250-400л. с 4,5% масленост.
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.

                       
Всички породи: