породи:
линкове:
Шортхорн(Shorthorn)
   Английския шортхорн, специализиран в направление за месо, има историческо значение, тъй като при създаването му за първи път е използувана целенасочена развъдна програма от английски развъдчици.
Създаден е чрез кръстостването на тотишкото едро местно говедо и Черношарено холандско говедо..През 1770г. братята Колинг прилагат строгата научна разжъдна програма за усъвършенствуването му.Създаден е и тип за месо и мляко
  Екстериорът на Шортхорна е типичен за говедата с направление за месо. Главата е малка, шията е къса и добра замускулена.Гърдите са дълбоки и широки,бъчвовидни със силно изпъкнал предгръдник.Тялото е дълго, закръглено, с дълъг гръб и с широка поясница.Крупата е почти квадратна и отлично замускулена.Крайниците са сравнително къси и тънки.Цветът на космената покривка е червено-кафяв с бели петна , а има животни с бял цвят.Това е скорозряла порода и натрупва много тлъстини около вътрешните органи.Месото е светло,добре мраморирано.Кравите тежат 600- 800 кг, а биците - около 1000 кг.
  Месо-млечният тип е с по-удължени телесни форми,с по-обемист корем и по-нежна кожа.Средното тегло на кравите е 500-700,а на биците 700-1000кг,а на телетата при раждане-32кг.При млечният шортхорн млечността достига до 4800кг.за лактация с 3,6%масленост и 3,3% белтъци.

Шортхорн(Shorthorn)
Шортхорн(Shorthorn)
Шортхорн(Shorthorn)
·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.
                       
Шортхорн(Shorthorn)