породи:
ПОРОДИ КОНЕ(Equus caballus)
От намерените в пещери древни рисунки,се смята ,че конят от който произхождат съвременните коне,наподобява коня на Пржевалски.Голямата силна глава и изправена грива,които са нарисувани в пещерите,носят поразителна прилика към тази съвременна порода.Първото опитомяване на коне вероятно се е състояло в степите на Централна Азия между 3000 и 4000г.пр.н.е.
Тези първи животни вероятно са били използвани за месо и мляко.По-късно,когато човекът е станал по-подвижен  са започнали да се използват,като товарни животни.
Кон на Пржевалски
Ездови породи.


Породи за езда и впряг.


Породи коне за впряг.


Рисисти породи коне.

Спадат към лековпрегатните полукръвни коне.В резултат на целенасочена селекция и системен тренинг и изпитване в тръс конете от рисистите породи са специализирани да развиват по-голяма скорост в тръс,а в някои случаи и в раван.Разпространени са в почти всички континенти.
Хакней е най-старата рисиста порода взела участие при създаването на останалите.Прекият и предшественик е Норфолкският рисак,произлязъл 1300г. от две породи- Арабска и Йоркширска.
Тежковозни коне.

Обособени тежковозни коне с изразен тип и доказани качества възникват през XІІІ-XVІІІв.първоначално в Западна Европа,а по-късно и в други страни.Сега съществуват над 40 самостоятелни породи,като най-известните са английските,белгийските,френските,руските и германските породи. 
Примитивни породи коне.

Въпреки големия брой културни породи коне,строго селекционирани в продължение на много години по различни показатели,основната част от броя на конете(около50%)принадлежи към местните примитивни породи,те са се отглеждали в различни райони на света и са се адаптирали към местните условия до такава степен,че могат да преживяват и без грижите на човека.Общото за примитивните коне е ниският им ръст- до 130-140см.,добре развита храносмилателна ситема и отлична приспособеност към местните условия на средата.Срещат се в Европа,Азия,Африка и САЩ,а също и в Арабския свят.В Европа се отглеждат хуцулски,босански,поники и др.Кабардинската порода е разпространена в планинските райони на Кавказ и бившите съветски републики.
Други.


ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.

                       
 
Всички породи: