·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Арабски чистокръвен кон(Arabian horse)
   Това е една от най-древните културни породи в света. Създадена е при условия на сухия пустинен климат на Арабския полуостров и по-специално на платото Неджед в края на VІв. Поставени при суровите пустинни условия, често пъти без храна и вода, при постоянни изтощителни военни походи, от конете на арабите са оцелявали само най-издръжливите, най-невзискателните към условията на хранене и на отглеждане.
   Арабският кон се отличава с хармонично телосложение и ярко изразени красиви екстериорни форми. Има лека глава.Лицевият профил обикновено е прав,като се наблюдава и вдаден профил(щуча глава) с големи изразителни очи, красиво извита и високо поставена шия, средно висока холка 148-152см., широк и прав гръб и поясница, дълга и овална крупа, високо поставена опашка(с характерна S-овидна форма при бягане). Гръдният кош е плитък, но достатъчно широк. Крайниците са сухи, с добре очертани стави и здрави сухожилни връзки. Копитата са малки, и с много здрав копитен рог. Движенията са леки, свободни и плавни. Цветът на косъма е различен - сив, алест, кестеняв и черен.Дължината на тялото е 148-149см.,а обхвата на гърдите 175-177см.Арабският кон притежава голяма издръжливост(преодолява добре пробег от 90-130км.), приспособимост към различни климатични и други условия, силни наследствени заложби. Тези качества му определят ролята на универсален подобрител на коневъдството в света.
      В нашата страна арабски коне са отглеждани  в конезавода "Кабиюк".

Зооферма-Арабски чистокръвен кон(Arabian horse)
Зооферма-Арабски чистокръвен кон(Arabian horse)
Емануела-Конезавод"Кабиюк"1986г.
Манивела-Конезавод"Кабиюк"1994г.
Снимка:Земеделски институт-гр.Шумен
Снимка:Земеделски институт-гр.Шумен
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.