·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Тулузка(Toulouse)
   Създадена е във Франция в района на гр.Тулуза от местната гъска чрез продължителен отбор и пълноценно хранене. Разпространена е в целия свят и е взела участие при създаването на редица породи гъски. У нас тулузки гъски са внасяни отдавна, но чистопородни стада са запазени малко, главно:в Пловдивско и Ямболско.
   Tулузката гъска е най-тежката от всички породи. Тялото и е широко и дълбоко, с двойни и големи коремни гънки, които са типичен отличителен белег за чистопородната тулузка гъска. Главата е широка и дълга, човката - здрава, с бледооранжев цвят. Очите са тъмнокафяви. Шията е средно дълга. Гърдите и гребенът са широки. Краката са къси и масивни.Коремът е чисто бял, а перата на опашката са бели и сиви.
   Обикновенно средната маса на възрастните гъзки е 8 - 9, а на гъсоците - 10 - 15кг. Младите гъсета растат бързо и на 3-месечна възраст достигат 3кг. Най-ценното качество на тулузките гъски е, че при принудително угояване дават първокачествен черен дроб с маса до 1кг.Гъските пронасят след 10-месечна възраст и снасят 30 - 40 яйца с бяла черупка и с маса 170 - 200г.

Тулузка гъска(Toulouse)
Тулузка гъска(Toulouse)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.