·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Мангалица(Mangalitsa)
   Тя е стара порода. Спада към къдравите свине от древен произход. Създадена е в далечното минало от местните свине на Балканския полуостров и Унгария, които са били кръстосвани с азиатските свине или със свине от романската група. Тази порода е била разпространена в Унгария, Югославия, Румъния, Полша, Чехия, Словакия. В по-далечното минало тя е била много разпространена и у нас.
    Мангалицата е свиня от типа за мас. Започва да отслоява тлъстините още от 6-месечна възраст. Отличава се със средно голяма глава с почти права профилна линия и с големи клепнали уши. Шията е къса. Гърдите са дълбоки и широки. Гърбът е широк и слабо аркообразен. Крупата е свлечена. Бутовете са със средно развита мускулатура. Краката са сухи и здрави. Кожата е плътна, здрава, еластична и покрита с дълга гъста къдрава четина. Цветът на космената покривка е различен - от жълторъждив до черен. Малките прасета се раждат с гладка, пигментирана на ивици космена покривка (ливрея), както прасетата на дивата свиня. Живата маса на свинете е около 130 кг. Плодовитостта е ниска - 6-7 прасета в прасило.

Мангалица(Mangalitsa)
Мангалица(Mangalitsa)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.