·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Бял легхорн(White  leghorn)
   Тя е най-широко разпространената порода за производство на яйца с бял цвят на черупката. Създадена е в САЩ на основата на внесени от Италия през 1835г. бели дребни местни кокошки с висока носливост. В резултат на задълбочена и ефективна селекционна работа е била създадена порода с много висока носливост.
    Птиците от тази порода са широко разпространени в света. Във всички международни и междулинейни стокови хибриди с много висока носливост участвуват и линии от тази порода.
   Птиците имат плътно и чисто бяло оперение. Гребенът е прост(листовиден) и средно голям. При петлите е изправен, а при кокошките в повечето случаи е увиснал. Менгушите са сравнително големи. Гърдите и коремът са добре развити, шията е средно дълга, а опашката - сравнително голяма. Краката са средно дълги и с жълт цвят на кожата.
    Носливостта е висока. Средната носливост е около 220—280 яйца, но при някои високопродуктивни линии и хибриди достигат 270-320 яйца. Има носачки, които са достигнали максимална(100%)интензивност на носливост-за 365 дни са получени 365 яйца. Средната маса на яйцата е сравнително висока - 51-66г, а при стоковите хибриди - над 60г. Като се има предвид, че живата маса на носачките е около 1,8кг,а на петлите 2,0-2,5кг.. Скорозрелостта е много добра. Ярките пронасят на 160-175-дневна възраст. Инстинктите за разклопване и за мътене са много слабо проявени.
   Оползотворяване на фуража при пълноценно хранене е много добро. При отделните високопродуктивни линии и хибриди разходът на фураж за едно яйце е около 165г.

Бял легхорн(White  leghorn)
Бял легхорн(White  leghorn)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.