породи:
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.                       
28.09.2006 г.
През 2004г. Стопански мелиорации и борба с ерозията (СМБЕ) закупува първите овце от породите Североизточна българска тънкорунна и Тексел от контролирани стада, с което поставя началото на овцефермата. Първото осеменяване на овцете се извършва с кочове Ил дьо Франс, родени в България. Следващата година е установен контакт с асициацията на породата Ил дьо Франс във Франция и е договорен внос на 143 животни - овце-майки и кочове."Стопански мелиорации и борба с ерозията (СМБЕ)"- гара Калояново
Архив
наблюдава развитието на малките и майката. След този период се правят по-големи групи, за да може агнетата да се научат да откриват майките си.
Във фермата не се извършва доене.  След отглеждането на малките до 3месечна възраст и необходимият период за възстановяване, овцете се заплождат отново.
На Националното изложение по животновъдство Сливен 2006 нашите животни завоюваха - приз при мъжките чистопородни агнета и приз за женските шилета кръстоски.


Българска овцеферма
Фермата се специализира за производство на животни за разплод - както чистопородни, така и висококръвни кръстоски. Стадото се контролира от селекционен център - Пловдив.
   Храненето е смесено - с фураж и извеждане на паша. Самото пасище се намира в близост до фермата и е разделено на сектори.
   Мъжките животни се отглеждат в отделен обор, далече от женските и се преместват при тях само за случната кампания. Осеменяването е както изкуствено, така и естествено, като строго се следи за произхода.
   Оагването става в специално помещение, където са направени боксове и майката остава с агнетата няколко дена. Там сеБългарска овцеферма
Произведено в България