·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Калифорнийски заек(Californian)
   Създаден е чрез сложно възпроизводително кръстостване. За подобряване на кожухарските качества на кожите зайците от породата Чинчила са били кръстосани с хималайски зайци, а получените кръстоски - с бели новозаландски.
   Калифорнийските зайци имат , лека и слабо гърбоносна глава, къса и добре замускулена шия, дебел слой мускулатура в областта на лопатките. Ушите са правостоящи, с дължина, не по-голяма от 10,5см. Тялото е късо и широко.Космената покривка по цялото тяло е чисто бяла, а муцуната, ушите, долната част на краката и опашката са черни или тъмнокафяви. Зайците от тази порода са едни от най-скорозрелите. Използуват се за разплод на 4,5 - 5-месечна възраст. Отглеждат добре 6 - 8 зайчета. Живата маса на възрастните зайци е 4,5 - 5,2кг. Калифорнийските зайци имат добре окосмени лапички, което е важно условие при отглеждането им в механизирани зайчарници с мрежест под.
   У нас калифорнийски зайци са внесени заедно с новозеландските през 1970г. Отглеждат се в обществените и в личните стопанства.

Калифорнийски заек(Californian)
Калифорнийски заек(Californian)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.