породи:
линкове:
Какво ново?
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.                       

  Кои породи прасета да угояваме

    • Изборът на прасета за разплод и угояване се определя от търсенето на месен тип свине, които на 110 кг живо тегло отслояват над 53% месо в очистените половинки.

    • Угоени до 120-130 кг, са пригодни за производство на салами, наденици, шунка, филета, ролета и други месни деликатеси.


Коя порода свине да предпочетем
Развъжданите съвременни породи и хибридни свине в нашата страна задоволяват тези консуматорски изисквания. Главната задача на всеки стопанин, който иска да развъжда и да угоява свине, е да определи правилно породата или хибрида, който ще отглежда. След това да си осигури подходящи прасета, които правилно хранени и гледани, да се развият като едри и продуктивни животни.

Необходимо е да се отглеждат здрави, растовити, месен тип прасета. Най-подходящи за това са свинете от породите Голяма бяла и Ландрас от шунковия тип. Още по-добри резултати се получават, когато се отглеждат свине-майки, кръстоски между Голяма бяла и Ландрас. В такъв случай плодовитостта на свинете майки се повишава средно с 9%.

Най – добри резултати се считат, когато се използват хибридни животни.

Практически от всяка хибридна свиня-майка се получават 1-2 прасета повече за година в сравнение с чистопородните свине. Дължи се на по-високата плодовитост и по-ниската смъртност на прасетата. Смъртността намалява до 8 на сто през бозайния период и до 5 на сто след отбиване.

Особено добри резултати се осигуряват, когато двулинейните хибридни свине-майки от хибрида “Шумен” се заплодят с нерези от породите Дюрок, Хемпшир или Белгийски ландрас. При равни условия тези трипородни кръстоски имат с 10-15 на сто по-голям прираст и по-добре оползотворяват фуража, защото отлагат по-малко тлъстини при угояването. Освен това нерезите от първите две породи осигуряват по-висококачествено месо, защото са неподатливи на стрес.

Така например прасета, получени от майки от породата Голяма бяла х Ландрас (или обратно), заплодени с нерези Хемпшир, угоени до 105 кг живо тегло, изразходват за 1 кг прираст с 0,318 кг концентрирана смеска по-малко от чистопородните прасета. Дебелината на тръбната сланина се намалява средно с 0,5 см при еднакъв рандеман.

Задължително условие е нерезите да са племенни отгледани в специализираните прародителски стада. Може да се използват и хибридни нерези -Дюрок х Белгийски ландрас. В първия случай се получават трипородни, а във втория - четирипородни прасета за угояване. Подходящи са също родителските форми на хибрида "Шумен 2" (Ландрас х Дюрок) и
"Плевен-1" (Шведска голяма бяла х специализираната линия СН).
Угоените животни от Пиетрен и Белгийски ландрас отслояват най-много месо в трупа,  но по отношение на качествените показатели -цвят, структура и търговски вид, отстъпват на месото на свинете от породата Дюрок.

Понастоящем в страната са внесени свине от най-усъвършенстваните хибридни комбинации. Фирмата "Вени оборот" е внесла животни от датския хибрид "Данбред"(на снимката). Фирмата "Пиковит" предлага чрез своята база в Костинброд съвършени животни с висок процент месо в трупа от английския хибрид "Нюшам" - комбинации "Пиковит" - 10 и "Пиковит" - 41. Внесен е и холандският хибрид "Топикс" от фирмата "Меком" - Силистра.

Автор: Проф.д-р Андрей Андреев
Хибрид