·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Старозагорска червена кокошка(Stara Zagora Red )
   Тази породна група е създадена чрез възпроизводително кръстосване на местните старозагорски кокошки с петли от породата Червен родайланд. Птиците са по-дребни от родайланда, с къси пера и с по-светло оперение.Показва много добри приспособителни качества, издръжливост на местните условия. Оперението е плътно прилепнало и с бакърено червен до ръждиво червен цвят. Гребенът е по-голям от този на Родайланд, прост и месесто червен, мингушите са средно големи, околоушките са с червен цвят. Краката и човката са жълти. Месото е с много добро качество.
   Живата маса на кокошките е 2,4 - 2,5, а на петлите - 3,5 - 3,7кг. Подходящи са за личното стопанство.Средна годишна носливост — 200—220 яйца. Черупката е светлокафява.
Тъй като са създадени множество високопродуктивни линии и хибриди, които породата не може да достигне със своите качества тя не е разпространена и се съхранява като генофонд в Експерименталната база към Института по птицевъдство в Стара Загора.
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.

                       
Старозагорска червена кокошка(Stara Zagora Red hen)
Старозагорска червена кокошка(Stara Zagora Red hen)