породи:
линкове:
   Методите на развъждане при козите са същите, както при овцете.
В стоковите ферми не се допускат родствено развъждане. Ето защо на всеки 2 - 3 години   разплодниците се сменят.  Бременността продължава 5 месеца.

Развъждане на кози
  Козите се разгонват през есента, когато след добрата паша са в добро телесно състояние. Заплождането на козите при нормални условия трябва да се проведе за около 40 - 45 дни.Разгонеността при козите продължава по-дълго, отколкото при овцете - около 40 часа. Проявява се с често блеене, безпокойство, загубване на апетита, подуване на външния полов орган и изтичане на секрети от него. Ако козата не се заплоди при първото разгонване, второто настъпва след 19 - 20 дни. Към края на осеменителната кампания, т.е. при по-късна есен, заплодяемостта е по-лоша и затова много важно е козите да се заплодят при първото разгонване.
   За откриването на разгонените кози се използват пробници. 10 - 15 дни след раждането козите се разгонват. Това се използува от някои козевъди за повторно заплождане и за получавания на две раждания за една година, но може да се приложи само при добре развити телесно кози и при наличие на добро хранене и отглеждане. За първи път козите се разгонват на 5 - 8-месечна възраст. Тогава те могат да се заплодят, но това не се практикува, понеже не са още достатъчно развити. Обикновенно първото заплождане се практикува след навършване на една година.

Отглеждане на кози
·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.