·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Пиетрен(Pietrain)
   Това е новосъздадена белгийска порода (1920г.). Относно произхода на породата има неизяснени неща. Предполага се ,че е продукт на сложно възпроизводително кръстосване на местните арденски свине с беркшир и с байо. Породата е разпространена в Белгия, Франция, Холандия, Германия и др.
   Свинете имат  мръснобял цвят и неправилни черни петна по цялото тяло, гъста космена покривка, къса и груба четина.Стопанският тип на свинете е за месо, но външният вид е като на животните от тип за мас или за месо и мас. Животните са много къси , широки, със силно развита мускулатура на бутовете, плешките и гърба. Главата е сравнително лека и с къси изправени уши. Шията е къса и замускулена. Гърбът е прав, широк, силно замускулен, често от холката до крупата по гръбната линия се образува бразда от много добре развита рибица. Плешката е силно замускулена, изпъкнала и откроена.
  Свинете майки тажат около 200, а нерезите - 250 - 280 кг. Плодовитостта е между 8,5 и 10,0 прасета в прасило. Майките имат задоволителна млечност и на едномесечна възраст прасетата достигат 5,5 - 6,5 кг.
   По количество на месото в трупа пиетренът превъзхожда най-специализираната порода за месо Ландрас с около 3,5% . В сравнение с нея дава по-малко сланина.
   Поради изключителните си месодайни качества породата се включва в схемите за промишлено кръстосване като бащина порода и в програмите за получаване на хибридни прасета от шунков тип. 

Пиетрен(Pietrain)
Пиетрен(Pietrain)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.