·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Голяма черна-Корнвал(Large Black )
   В миналото в Англия, главно в южните райони, се отглеждали няколко местни породи черни свине. По-голямо значение имали две от тях - есекска и корнуелска. В резултат на кръстосването на тези свине помежду им се оформила нова порода, регистрирана в Англия през 1899г. под името Голяма черна свиня. Нарича се още Корнвал по името на мястото където е създадена (графството Корнуел). Спада към едрите скорозрели породи от типа за мас. Главата е средно дълга, със слабо вдадена профилна линия и големи уши, увиснали над очите. Шията е къса, с добре развита мускулатура. Гръдният кош е дълбок и широк, бъчвообразен. Гърбът и поясницата са широки, а крупата - добре развита, дълга и широка. Бутовете са широки, закръглени, спускат се до скакателните стави. Краката са здрави. Коремът е обемист. Четината е гъста. Кожата и четината са изцяло черни, не се допускат бели петна по тялото.
   Живата маса на нерезите е 300-400 кг, а на свинете майки - 200-300 кг. Плодовитостта е висока - 10-20 и повече прасета в прасило.
   У нас свине от тази порода са внесени за първи път от Беломорието през 1942-1943 г., а по-късно(1955 г) и от Германия.

Голяма черна-Корнвал(Large Black )
Голяма черна-Корнвал(Large Black )
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.