породи:
линкове:
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.
                       
  Топлокръвни(полукръвни) коне - това е усреднено между чистокръвни коне(английски,арабски) и впрегатни коне с последвалото между тях кръстосване и  развъждане.
Развъждането в Холандия на най-удачните коне от  ездовите и спортни породи започнало  с отбор и селекция на местни коне които на по-късен етап били кръстосани с чистокръвни английски внасяни от цял свят, включително  Британия, Ирландия, Франция и САЩ.По нататък в развъдната програма били използвани и породни групи от тракенески жребци и холщайнски кобили.
Холандските топлокръвни коне имат среден

Холандски полукръвен(топлокръвен) кон(KWPN horse)
Холандски полукръвен кон(KWPN horse)
дълъг.Крупата е къса, широка и ненаклонена.Опашката е високо поставена.Гръдният кош на този кон е дълбок и широк.Плешката също е дълга и широка.Краката са силни и дълги.Задницата е мощна и добре замускулена.Типично за тези коне е, че са наследили белези от мощните и силни фермерски коне от Нидерландия и изяществото на внесените коне.
Холандските топлокръвни са подходящи за обездка и прескачане на високи препятствия.Конете са с енергичен нрав, сигурни и интелигентни.
Холандски полукръвен кон(KWPN horse)
ръст - от 162-173 сантиметра при холката.Цвета на козината е алест, кестеняв, черен или сив с бели белези често по главата и краката.Главата е добре оформена, обикновено с прав профил, вратът е извит и добре замускулен, съединен добре с холката, която е сравнително висока.Гърбът е прав и доста