породи:
линкове:
Източнофризийска(East Friesian)
   Това е най - известната високомлечна  порода, нейната родина е Германия. Животните са едри, с дълго и сравнително тясно тяло, имат бяла необрасла с вълна глава и много големи уши. Краката са тънки, бели, опашката е тънка и необрасла с вълна.
   Овцете майки тежат 65 - 85 кг, а кочовете - 75 - 110 кг.Вълната е еднородна, с нежност 44-то - 48-мо качество и с дължина 12-15 см. Вълнодобивът от овцете майки е 3 - 4 кг,
Източнофризийска овца(East Friesian sheep)
Източнофризийска овца(East Friesian sheep)
·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.

                       
а от кочовете - 5 - 6 кг. Овцете майки се отличават с висока плодовитост - раждат от две до четири агнета. Средната млечност, заради която те са ценни, е много висока - 500 - 550кг.
   Рекордът на породата, който е и световен рекорд е 1283,1л,получен през през 1930г.
   У нас овце от тази порода са внасяни многократно, но поради това, че са чуствителни към сухия климат и неблагоприятните условия на хранене и отглеждане трудно се аклиматизират.Независимо от това Източнофризийската овца се използва широко от "Земеделси институт" гр.Шумен за създаване на българска порода за мляко.
Източнофризийска овца(East Friesian sheep)