·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Източнобалканска(East Balkan)
   Това е наша примитивна порода, създадена чрез естествен отбор.
   По телосложение източнобалканската свиня прилича на дивата европейска свиня. Тялото е средно дълго и косо. По-добре е развита предната част на тялото. Главата е средно голяма с удължена и изострена лицева част. Ушите са малки, изправени и много подвижни. Шията е къса, слабо замускулена. Гърбът е слабо дъгообразен, крупата - леко свлечена. Краката са средно дълги и много здрави.Цветът на кожата и на косъма е черен, на гърба с гребен.
   Източнобалканската свиня е примитивна и къснозряла. Завършва растежа си на 3 години. Свинете майки тежат 110 - 130 кг. Месото на угоените свине е сухо, бедно на тлъстини и много подходящо за приготвяне на трайни колбаси(известната и реномирана смядовска луканка се приготвя от месото на източнобалканската свиня). То има специфични вкусови качества на дивечово месо. Плодовитостта е ниска - 4 - 6 прасета на прасило. Животните се отглеждат почти само на паша и на 1,5-годишна възраст достигат 60 - 70 кг. Те оползотворяват по-лошо концентрирания фураж от свинете от културните породи и затова трябва да се отглеждат предимно пасищно. Свинете имат силно развито стадно чувство и сами се защитават от диви зверове. Когато кърмят, свинете майки са агресивни. Свинете са извънредно издръжливи и неподатливи на болести.
   През 1974г. е приета програма за развъждане на породата в чисто състояние. Създадени са племенни стада от наличните разплодни животни, като се избират по-едри, по-скорозрели, с дебела черна четина и с непрекъснат гребен от челото до крупата, със запазен стаден инстинкт.

ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.                       
Източнобалканска свиня(East Balkan)
Източнобалканска свиня(East Balkan)