породи:
линкове:
Делиормански кон(Bulgarian native/deliorman horse)
   Аборигенните породи се отличават с изключителна издържливост на неблагоприятни условия и много висока плодовитост. Практически целогодишно се отглеждат на открито и в повечето случаи дори не се извършва подхранване през зимния период.
  Отродие примитивни коне, разпространени в Добричка, Разградска,Силистренска и
Делиормански кон(Bulgarian native/deliorman horse)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.                       
Български породи домашни животни(Bulgarian breeds)

Русенска община. При суровите условия в продължение на векове се е формирал кон с изключителна издръжливост. След освобождението тези коне са използвани като основа при създаването на българското коневъдство. Делиорманският кон е сравнително дребен, височината при холката варира в границите от 120-140см. Главата е масивна, груба, с права профилна линия, тесни ноздри. Шията е права, не много добре замускулена, холката е средно висока, гърбът и поясницата са удължени, а крупата наклонена. Често срещани са аномалии в постановката на крайниците. Конете са отглеждани при табуни условия, като основен отбор и подбор е извършван от природата. Качествата му били оценявани няколко десетилетия след Освобождението, след което е кръстосван с други породи. Сега в България почти не се срещат коне от този тип.
Bulgarian Native horse - different varieties: Deli-Orman, Dolny-Iskar, Karakachan, Rila Mountain, Stara Planina