породи:
линкове:
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.
                       
  Както е видно от името, родината на Клайдесделският тежковозен кон е местност в графство Лeнаркшир, по поречието на река Клайд.Днешните коне от породата Клайдесдел, се развъждат не толкова отдавна колкото останалите британски тежковозни породи, водят своето родословие от втората половина на 18век. Получен е чрез кръстосването на по-масивни местни и военни коне с фламандски жребци, а по-късно и с шайри. Тъй като има кръв от шайра, клайдесдалът прилича на него, но е малко по-лек. Главата е груба, често

 


Клайдесдалски кон (Clydesdale Horse)
Клайдесдалски кон (Clydesdale Horse)
кобилите 167-178 см.) обхватът на гръдния кош е по-малък - 190 - 210 см, а на свирката е 25-28 см. Живото тегло на клайдесдалския кон се движи между 700-1100 кг.
  Клайдесдали били изнасяни за Северна Америка, където широко са използвани в селското стопанство, Русия, Южна Америка, Австралия и др.
                                 
Клайдесдалски кон (Clydesdale Horse)
с изпъкнал профил, шията е дълга, тялото е удължено в средната част, крайниците са по-високи и също обрасли като на шайра, но не така обилно. Цветът на космената покривка е кестеняв, също с големи бели петна по главата и краката. При почти същата височина като шаира (жеребците 175-184 см.