породи:
линкове:
Шароле(Charolais)
   Френска порода, с изключително добри месодайни качества на животните.Породата Шароле е създадена в Средна Франция от старото френско говедо за работа, което има генетична връзка със Симентала.За подобряване на месните форми е впръскана кръв от Белия шортхорн.
Цветът на космената покривка е светъл,кремавожълт или бял.Рогата и копитата са восъчнобели,а носното огледало е розово или светло.Главата е средно голяма,с широко чело.Шията е средно дълга и добре замускулена.Гърдите са дълбоки и широки.Тялото е удължено,закръглено и дълбоко.Бутовете са много добре замускулени.При някои индивиди се наблюдават преразвити мускули(кулинари).
   Кравите тежат 850кг,а биците-1100-1300кг.Младите животни при пасищно  или при оборно интензивно угояване на 8-месечна възраст достигат 300кг,а на 12-месечна възраст-480-500кг.Кланичния рандеман достига 65%,а понякога и 70%.
При угояване говедата не натрупват големи количества вътрешни и междумускулни тлъстини.Месото е крехко,но с по-светъл цвят от месото на другите породи говеда.Един от недостатъците на породата е едроплодието, в следствие на което се явяват трудни раждания.

Шароле(Charolais)
Шароле(Charolais)
·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.