породи:
линкове:
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.
                       
От 1992 г. до 1996 г. под ръководството на ст.н.с. д-р Гр. Грозев започва изследователската дейност по проект "Създаване на шаран със специфична за гръцкия и македонския пазар форма” и на технология за производството му. Заявката за признаване на първата у нас порода шаран "Тракия 1" е направена на 09.07.1997 г., а Сертификат за признаването й от Патентното ведомство на България е издаден на 31.05.2001 г. под №10312.
Люспест шаран  "Тракия" 1 и "Огледален шаран Пловдив"
Шаран
Авторският колектив е в състав ст.н.с. д-р Гр. Грозев, ст.н.с. д-р А. Цеков, ст.н.с. д-р Л. Хаджиниколова, н.с. Ат. Бояджиев.

Работата по създаването на втората порода в страната "Огледален шаран Пловдив" приключва в края на 2000 г. - той  се отличава със стегнато сбито тяло, къса глава, добре изразено високогърбие, къса опашка и типично огледално олюспяване. Красавецът има правилно разположени люспи само в един ред, като единични се срещат в областта на пекторалните и вентрални перки, и зад хрилните капаци.
Високогърбият огледален шаран е водно добиче с бърз темп на растеж. Само за две лета рибата от оплодено зрънце хайвер нараства до 1,200-1,300 килограма. Българската порода е устойчива на болести и с висока оцеляемост на зарибителния материал. Тя отлично се приспособява при промишленото отглеждане в басейни. Огледален шаран “Пловдив” е с отличен вкус, месото му съдържа 18,9% белтъчини и 3,4% мазнини.