·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Средна черна-Беркшир(Berkshire)
   Средната черна свиня е създадена в графството Беркшир и е продукт на сложно кръстосване на 7 породи свине - келтска, черна неаполитанска, бяла китайска, сиамска, полудив нерез, суфолска и есекска свиня. Кръстосването и обособяването на породата е започнало от 1776г. и е продължило през целия ХVІІІв. без оглед на родство при строг отбор и подбор. Съвременните беркширски свине, които са скорозрели, със закръглени форми, добра угойливост и високи вкусови качества на месото, спадат към типа за месо и мас. Свинете имат къса глава с умерено пречупена профилна линия, сравнително малки, изправени или наклонени напред уши с добра развита мускулатура, дълбоки и широки гърди. Страните са закръглени, дълбоки, с добре развита мускулатура. Крупата е широка, с добре развита мускулатура. Бутовете са добре развити. Краката са сравнително къси, прави, широко поставени, здрави и сухи. Кожата е тънка, еластична, покрита с гъста лъскава четина с черен цвят.
    Живата маса на нерезите е 200-280 кг, а на свинете - 160-200 кг. Кланичният рандеман стига до 88%.Плодовитостта е средно 8-9 прасета в прасило. Беркширите имат висока скорозрелост. На 6-месечна възраст достигат 90-100 кг.
    Поради ценните си качества беркширите са широко разпространени в много страни и са оказали силно влияние върху свиневъдството в света.
    В миналото у нас са внасяни на няколко пъти свине от породата Беркшир. В някои стопанства те са били развъждани в чисто състояние; също така е било предприето и промишлено кръстосване с местните свине.

Средна черна-Беркшир(Berkshire)
Средна черна-Беркшир(Berkshire)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.