·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Акхал текинска(Akhal Teke)
   Ахал-текинският кон е типичен представител на културните породи коне за езда. Принадлежи към най-старите културни породи в света и спада към групата на пустинните коне. В създаването на породата вземат участие редица древни отродия с източен произход -асирийски, староирански и др., които се отличават с голяма издръжливост. Породата е създавана чрез естествена селекция(продължителен отбор и подбор) от тюркменското население, като решаваща роля са изиграли сухият пустинен климат и оскъдната фуражна база в района на пустинята Каракум. Тя е най-добре приспособената порода към горещия климат на степните райони. Оказала е голямо влияние при създаването на редица ездови породи коне, като Тракененската и др. Ашхабад е център на селекционната дейност на породата и от 1934-35 г. се води Държавна племенна книга, от която е ясно, че 90% от приплодните са потомци на жребеца Бойноу, положил началото на няколко линии.
   Ахал-текинският кон се отличава с изключителна сухост и подвижност. Главата му е свързана с шията по своеобразен начин. Шията заема до голяма степен вертикално положение, поради което линията на долната устна на коня съвпада с хоризонталната линия, идваща от холката, което придава известна особеност в екстериора му, която не се среща при никоя друга порода. Конституцията е нежна и плътна. Холката е добре очертана, висока 152-164 см, а гръдният кош е сравнително плитък. Крайниците се отличават с добре очертани сухожилия. Цветът на косъма е различен - тъмно кестеняв, изабела, черен и др. Цветът на космената покривка е с типичен златен гланц. Животните са изключително работоспособни и издръжливи и при най-трудни природни и климатични условия.

Акхал текинска(Akhal Teke)
Акхал текинска(Akhal Teke)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.